Logo
Изграждане и поддръжка на уеб сайтове
За нас
Нашата визия
Последен проект
Осъществени проекти
Портфолио
Контакти
Контакти
Контакти
Контакти
Контакти
Големите заблуди на Интернет "Който иска всичко и го иска веднага,
обикновено получава нищо, и то постепенно."
За много хора Интернет е непозната и затова доста привлекателна територия. Неразбирането на същността и механизмите, които движат Мрежата, кара тези хора както да се впускат в неосъществими начинания, така и да таят в себе си неоправдани очаквания. Вследствие на това, те не само не съумяват да се ползват от истинската мощ на Интернет, но остават разочаровани и прехвърлят вината за това на Мрежата. Ето защо, за да можете истински да се ползвате от козовете на Интернет, тук ще припомним някои истини и ще опитаме да разсеем някои от основните заблуди за Мрежата. » Първа заблуда:
Интернет е нова икономика, движена от нови икономически закони
Дълбоко невярно! Интернет не е нито нова икономика, нито нов, "виртуален" свят. Икономическите закони, които движат Мрежата са абсолютно същите, които движат и реалната икономика. Интернет е само нова среда, в която действат нормалните икономически закони. » Втора заблуда:
В Интернет се печели бързо и лесно
Тази заблуда е следствие от първата! Ако обаче една икономическа схема не работи в "нормалната" икономика, няма причина тя да работи и в Интернет. Истина е, че при търговията в Интернет често нормата на печалба е по-голяма от тази в "конвенционалната" търговия. Това обаче главно се дължи на факта, че при работа чрез Мрежата се спестяват редица разходи за търговски помещения, персонал, складови площи и реклама. Силата на Интернет е в бързата комуникация и неограничения световен обхват, не в "лесните пари". » Трета заблуда:
За да върши работа, сайтът трябва преди всичко да "лови око"
Една от най-класическите заблуди, в резултат на която с всеки изминал ден Интернет се запълва с красиви сайтове-мъртъвци. Колкото и на "артистите" в Мрежата да им е неприятно, фактите сочат, че най-успешните сайтове в Интернет са плод на комбинация от добре премислена функционалност и богато съдържание, а не на изтънчени дизайнерски решения. Само два примера: най-успешният сайт за всички времена (поне до този момент) - Google.com е известен със своята крайна "аскетичност" по отношение на дизайна. Още един пример: Фирма като Мерцедес-Бенц може да си позволи най-добрите дизайнери, които някога са се раждали. Въпреки това (или вероятно именно заради това), сайтът на Mercedes-Benz е меко казано пестелив по отношение на графичния дизайн. Той е още едно потвърждение на правилото, че по-малко значи повече ;-) Трябват ви още примери? Вижте сайтовете на IBM, Microsoft, Hewlett Packard или дори Rolls-Royce. Всички тези фирми могат да си позволят най-високо платените художници на планетата. Те обаче плащат (не по-малко) за истински работещи сайтове, а не за произведения на изящното изкуство. Не ни разбирайте погрешно! Ние не сме против един добре изглеждащ сайт. Напротив! Ние само напомняме фактите, които сочат че в Интернет доминирането на фoрмата над съдържанието не води до нищо добро. » Четвърта заблуда:
Колкото повече, толкова по-добре
И да и не! Богатият на съдържание и функционалности сайт наистина може да е по-полезен ... стига както функционалностите, така и съдържанието да са "на мястото си". Те трябва да задоволяват реално съществуващо търсене, а не да фигурират в сайта просто за да ги има. Всички сме свидетели на десетки сайтове, в които са инсталирани форуми, в които никой не влиза, "кошници за пазаруване", които никой не ползва, обширни фотогалерии, които никой не разглежда, книги за гости, в които никой нищо не пише ... Да имате сайт в Интернет вече наистина стана задължително. Не е задължително обаче сайтът ви да бъде всичко за всички. Започнете с минимален по размери сайт, съдържащ само най-необходимото. Впоследствие допълвайте сайта със съдържание и функционалности тогава, когато наистина усетите че това е нужно. » Пета заблуда:
Има толкова безплатни програми за правене на сайтове, защо не взема да си направя сайта сам, вместо да си давам парите за дизайнери?
Тази заблуда е довела много хора до нервни кризи ;-) Вярно е, че всеки (с малко време и усилия) може да си направи сайт. За професионален сайт обаче желанието далеч не е достатъчно. Уеб дизайнът отдавна се е превърнал в точна наука, движена от строги закони и принципи. Истинският проблем в любителския сайт е, че непознаването на тези закони неизменно го води към провал. Така, както слушайки музика, веднага разбирате дали свири професионален музикант или любител-ентусиаст, така и за всеки посетител на вашия сайт веднага става ясно, че сайтът е правен непрофесионално ... А истинският проблем тук идва от това, че посетителите винаги пренасят качествата на сайта върху качествата на неговия собственик. С други думи, ако вашият сайт изглежда непрофесионално, изобщо не си губете времето да убеждавате клиентите си, че вие, за разлика от вашия сайт, сте професионалисти. Това просто няма да се получи. Ако сте решили да правите ваш личен сайт, в който да публикувате семейните снимки или родословното ви дърво, вероятно си струва да се опитате да направите сайта си сами. Ако обаче сте решили да изградите комерсиален сайт на вашата фирма, не се лъжете, поверете това на професионалисти. Ще си спестите много нерви, време, разочарования и всякакви други проблеми. » Шеста заблуда:
Тогава ще си наема уеб дизайнери и те ще свършат цялата работа.
Още един от начините да се провалите! Дори и най-добрите дизайнери не могат да построят вашия сайт без вашето активно участие. За съжаление, от много уеб дизайнери ще чуете точно това: "Достатъчно е само да го поискате и ние ще се погрижим за всичко останало" (това е дословен цитат от един сайт на колеги) Не се поддавайте на подобни манипулации! Истината е, че поне 80% от успеха на вашия сайт се крие в съдържанието му - в текстовете, които съдържа. Както много пъти сме подчертавали, добрият дизайн може да подсили въздействието на съдържанието, но не може да го замести. Намирането на добри професионалисти в уеб дизайна само ще ви даде шанса вашите текстове да придобият професионален вид и да бъдат представени по подобаващ професионален начин. Нищо повече! Добрите дизайнери могат да ви помогнат с напътствия и съвети как да подготвите вашите материали и текстове така, че те да имат максимално възможния ефект върху посетителите. Дизайнерите обаче не могат да подготвят сами тези текстове. За това трябва да се погрижите вие или хора от вашата фирма. Отделете специално внимание на планирането и подготовката на материалите за вашия сайт. В противен случай просто ще хвърлите на вятъра парите, които ще дадете за изграждане на сайта. » Седма заблуда:
Достатъчно е веднъж да изградя добър сайт и след това няма какво да го пипам
Самo по себе си изграждането на сайта е само първата стъпка. Да изградите сайт и да очаквате той да работи от само-себе си е като да си поръчате рекламни брошури и да ги заключите в бюрото си. За да бъде сайтът ви наистина ефективен, нужно е: Той да е неразделна част от цялостната маркетингова стратегия на вашата фирма. Запомнете: не допълнение, а част от тази стратегия! Сайтът трябва да е напълно интегриран и в цялостната рекламна политика на фирмата. Той трябва да се популяризира при всяка възможност и да се използва интензивно за ежедневна връзка с клиентите. Сайтът трябва да бъде актуализиран възможно най-често и винаги да отразява най-актуалната информация относно вашите продукти, цени, условия, срокове, доставки и т.н. Запомнете: За да бъде ефективен вашия сайт, нужно е той да бъде непрекъснато поддържан - допълван, променян, актуализиран. Защото няма нищо по-безсмислено от стар вестник и неактуален сайт. » Осма заблуда:
Уеб сайтът ще е най-добрата ми реклама
Вярно, но само донякъде! Във всички случаи, ако гледате на вашия сайт като на каре в "24 Часа", вървите в грешна посока. Спестете си суперлативите, рекламните лозунги и изразите в стил "ние сме най-добрите в бранша"! Хората отдавна са отвратени от подобни празнословия и те само ги отблъскват. Стигат им рекламите, заливащи ги всекидневно от вестниците и телевизията. Пожалете посетителите си! Не ги заливайте с безсмислици. Гледайте на вашия сайт като на комуникационен канал. Комуникацията е същността на Интернет. Мрежата е създадена като средство за комуникация и винаги ще си остане такова. Искате да кажете нещо на клиентите си? Сайтът е мястото. Искате да получите обратна връзка от вашите клиенти, дистрибутори или партньори? Отново ползвайте сайта. Планирате промоционална кампания? Сайтът трябва да стои в основата й. Накратко: преди да започнете изграждането на сайт, помислете какво същностно искате да кажете на своите клиенти. Ако през главата ви минават само рекламни лозунги, по-добре отложете изграждането на сайта за друг път. Запомнете: добрият бизнес се базира върху отношения между хората, а Интернет не е нищо друго, освен бързо и изключително ефективно средство за комуникация между хората. Използвайте го като такова и няма да сгрешите. Свилен Иванов
 
Предишна страница Следваща страница